Betoverd door Fez: de magische koningsstad

Het lijkt wel of het magische koningsstadje Fez bleef stilstaan in de tijd. Je kan er de best bewaarde historische monumenten van de Arabisch-Islamitische wereld ontdekken… en dat is nog maar het begin! Ik neem jullie vandaag mee op een magische tocht doorheen Fez, het cultureel en spiritueel kloppend hart van Marokko!

Na mijn overtocht met de ferry van Sevilla naar Gibraltar, de controle bij de douane tussen Gibraltar en Marokko en een busrit van enkele uren, kwam ik aan in het betoverend mooie, pittoreske koningsstadje Fez. Ik had al heel veel dingen gehoord over Marrakesh en de Sahara, maar Fez klonk nog redelijk onbekend in de oren. Na een lange boot- en busrit van 6 uur kwamen we via de bogen van de prachtige Bab Boujloud (de Blauwe Poort) Fez El-Bali binnen, het oudste ommuurde deel van de stad.

Verdwalen in Medina, een middeleeuws labyrint

De Bab Boujloud, ook wel Blauwe Poort of Blue Gate, bevindt zich in het oude gedeelte van Fez en fungeert nog steeds als de hoofdingang van de stad. De poort werd gebouwd in 1913 tijdens het Franse protectoraat en werd de eerste ingang na de Fez El Jdid. De Blauwe Poort kan al van ver worden herkend met zijn betoverende blauwe en groene mozaïeken tegels. Bab Boujloud’s driedubbele gewelfde poorten leiden naar de populaire Medina, van waaruit je veel leuke en gezellige cafés en lokale winkeltjes kunt bereiken.

En ook het het Koninklijke Paleis van Fez, vlak tegenover de Joodse buurt, is een toeristische trekpleister! Vroeger fungeerde het als woning voor de Sultan, tegenwoordig verhuist de Marokkaanse koning ook nog regelmatig naar deze vertrekken. Je kan er helaas niet naar binnen, maar de koninklijke poorten zien er van buitenaf spectaculair uit! Vergeet dus zeker je selfie stick niet. It’s time to shine baby! 

 

Ambachtelijke traditie ‘opsnuiven’ in de Chouara Tannery

Fez heeft twee bekende leerlooierijen waar je getuige kan zijn van de historische traditie van de leerlooierij in Marroko. Chouara Tannery is de grotere, meer populaire leerlooierij en ligt aan de noordkant van de Oued Bou Khrareb rivier. Sidi Moussa is minder bekend, maar ook minder toeristisch en bied je dan ook een intiemere ervaring.

Wij besloten om de Chouara Tannery te bezoeken, aangezien deze op onze wandelroute lag. Het is de grootste leerlooierij van de stad en hier worden koeien-, schapen-, geiten- en kamelenhuiden bewaard en geverfd (en vervolgens veranderd in jassen, handtassen, portefeuilles, enz.)

 

Dankzij de geur van verse munt onder mijn neus, kon ik toch met volle teugen genieten van het schouwspel dat zich enkele meters onder ons afspeelde: geschoolde arbeiders balancerend op de rand van de verfputten, dierenhuiden aan het verven.

 


In de Chouara Tannery hangen ‘niet zo fijne’ geurtjes. Wij kregen bij binnenkomst dan ook een pepermuntje onder de neus. Maar uiteindelijk ben je zodanig verwonderd door al het moois dat er hangt, dat je de geur al snel vergeet! Er waren twee verdiepingen, en op de hoogste verdieping kon je het arbeidsintensieve proces aanschouwen.

Dankzij de geur van verse munt onder mijn neus, kon ik toch met volle teugen genieten van het schouwspel dat zich enkele meters onder ons afspeelde: geschoolde arbeiders balancerend op de rand van de verfputten, dierenhuiden aan het verven. Een héle mooie ervaring, waar natuurlijk wel een geurtje aanhangt, haha.

 

 

Marokkaanse keuken, een culinair hoogstandje

Maar naast de eeuwenoude, prachtige bouwwerken en de lokale sfeer in de kronkelende straatjes van de stad, is er nog een reden waarom Fez bovenaan je Marokkaanse bucketlist zou moeten staan! Ook de Marokkaanse keuken wordt vaak bestempeld als éen van de beste ter wereld, en niet voor niets natuurlijk. Hier is het niet ongepast dat je met vijf personen uit hetzelfde bord (of laten we eerder zeggen keramieken kom) eet. Het is een deel van de Marokkaanse cultuur dat de mensen samen eten.

Je kan in de gezellige restaurantjes genieten van een heerlijke tajine, couscous of herrira. Probeer ook zeker in de zijsteegjes een brochette uit in de lokale marktkraampjes die gerookt worden boven een houtskoolvuurtje en afgewerkt met zoet gebak. Magisch!

 

De wondere wereld van henna

Henna is een eeuwenoud onderdeel van de Marokkaanse cultuur. Deze traditie wordt hier vaak geassocieerd met huwelijksrituelen en andere belangrijke feesten. Maar ook voor toeristen is het een leuke belevenis, zeker als je nog nooit éen of andere tattoo op je lichaam hebt gehad. Ik heb mijn henna tattoo laten zetten in een klein, lokaal winkeltje in de Medina.

De vrouw die de henna gezet heeft was heel erg vriendelijk, en deed goed haar best om alles tot in de puntjes af te werken. De henna tattoo blijft een goede week op je huid staan, als je natuurlijk je handen niet teveel wast!

 


Fez is niet alleen een magische stad die volop geschiedenis ademt, maar ook een culinair hoogstandje! Wil jij je even prins of prinses wanen voor de gouden muren van het Koninklijk Paleis of ben je eerder een zoetebek die de lokale Marokkaanse lekkernijen proeft? Zoet en hartig, oud en nieuw. Fez heeft het allemaal!

 

P.S.: Ben jij al eens in Fez geweest? Vertel ons waarom je Fez wel of niet op je bucketlist zou zetten!

Like it? Pin it!

digital content creator & healthy-minded traveler
Posts created 4

Eén gedachte over “4 redenen waarom Fez op je Marokkaanse bucketlist moet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven