Top 5 activiteiten in Krakau, Polen

Top 5 activiteiten in Krakau, Polen

Krakau is ingetogen, warm en charmant. Met zijn talrijke monumenten, culturele schatten, geplaveide wegen, sfeervolle binnenplaatsen en legendarische bars, is Krakau zonder twijfel éen van de populairste Europese bestemmingen. Hoewel wij hier maar 3 dagen verbleven, heeft Krakau een enorme indruk op ons achtergelaten. Ontdek hier de top 5 activiteiten in Krakau, Polen!

Dit zijn de TOP 5 activiteiten in Krakau, Polen

Ga op ontdekking in de Rynek Glowny

De Rynek Glowny (Grote Markt) is het bruisend hart van Krakau. Het is officieel het grootste marktplein van Europa. Omringd door prachtige pastelgele en perzikkleurige gebouwen – waaronder de 13e-eeuwse gotische toren van het stadhuis – is het een van de mooiste Europese pleinen die ik ooit heb gezien.

Hier kan je ook een foto nemen bij de beroemde katholieke Mariakerk. Probeer de Grote Markt zeker ’s ochtends te bezoeken, anders zullen de horden toeristen je foto waarschijnlijk verpesten (en dat willen we natuurlijk niet).

TIP: Ga zeker iets eten in het Wierzynek restaurant! Hier vierden de Heilige Roomse keizer Karel IV en Elizabeth van Pommeren in 1364 hun huwelijk.

Geniet van het uitzicht vanaf de Wawel heuvel

De Wawel heuvel kan je gratis binnenwandelen, en van hieruit heb je een mooi uitzicht op de stad. Je zal versteld staan door de prachtige historische (en vooral kleurrijke) gebouwen, de verzorgde tuinen en bovenal de unieke Wawel kathedraal. De Wawel heuvel kan je al vanaf 6u ’s ochtends binnenwandelen.

Je zal versteld staan door de prachtige historische (en vooral kleurrijke) gebouwen, de verzorgde tuinen en bovenal de unieke Wawel kathedraal.

Breng zeker een bezoek aan de Wawel kathedraal. Hierin liggen beroemde Poolse heersers begraven. De kathedraal is open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Op zondag is het museum in de kathedraal gesloten en de Sigismund Klok – waar je een prachtig uitzicht krijgt over de stad – pas vanaf 12:00 geopend. Je bezoekt de kathedraal op zondag dus best in de namiddag.  

TIP: Het is zeker de moeite waard om een tijdje in de Wawel kathedraal rond te wandelen. Je kan een ticket kopen in het gebouw recht tegenover de voorkant van de kathedraal, en 1 ticket kost 12 Poolse zloty (ongeveer 2,80 euro). Je kan de kathedraal ook gratis bezoeken, maar dan zal je de belangrijkste plaatsen (waarvoor je een ticket nodig hebt), niet kunnen bezichtigen; zoals het Johannes Paulus II-museum, de sarcofagen (zeker de moeite!) en de Sigismund Klok.

Ga shoppen in de Florianska straat in Krakau


De Florianska straat is een van de bekendste straten van Krakau. Het loopt van de Grote Markt tot de Florian’s Gate. In deze straat kan je eens helemaal uit de bol gaan in de leuke boetiekjes, souvenirwinkels en leuke restaurants. Op het einde van de straat staat de Florian’s poort en de oude middeleeuwse muren die gebouwd werden om een deel van het oude stadscentrum te beschermen.

In deze straat kan je eens helemaal uit de bol gaan in de leuke boetiekjes, souvenirwinkels en leuke restaurants.

Je kan langs de muren naar omhoog wandelen, waardoor je een mooi uitzicht krijgt op de Grote Markt en de bekende Mariakerk. Net buiten de stad vind je ook de Barbakan, een versterkte buitenpost die zich in het stadspark Planty bevindt. Je kan dit fort bezoeken, maar wij vonden het niet de moeite.

Bezoek de concentratiekampen Auschwitz – Birkenau vanuit Krakau

Auschwitz-Birkenau, ook wel het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau genoemd, is het grootste vernietigingskamp uit de tijd van Nazi Duitsland. Het is een van de populairste dagtochten vanuit Krakau. Een dagtocht naar Auschwitz-Birkenau duurt toch zeker zes tot acht uur (afhankelijk van het vervoer).

Je kan er ook voor kiezen om de zoutmijnen van Wielickza te bezoeken. Deze ondergrondse zoutmijn is gevuld met sculpturen die uit zout zijn gesneden. Een dagtocht naar Auschwitz-Birkenau en de zoutmijnen van Wielickza duurt ongeveer 10 uur.

Hier vind je alle details over het plannen van een dagtocht naar Auschwitz I en Auschwitz II – Birkenau.

Maak een dagtocht naar het Tatragebergte

Als je van de bergen houdt, en graag even hogere sferen opzoekt, dan moet je zeker een dagtocht maken naar het Tatragebergte ! We hebben deze dagtrip via een lokaal reisbureau in Krakau geboekt. Je brengt een bezoek aan Zakopane, een grote stad in Zuid-Polen die direct aan de voet van de Tatra ligt. Van hieruit kan je heel gemakkelijk het Tatragebergte bezoeken.

Aangezien je vanuit Krakau slechts 2 uur moet rijden naar Zakopane, kan je deze stad en het Tatragebergte gemakkelijk in 1 dag bezoeken. Je kan ervoor kiezen om een ticket te boeken via een reisagenschap in Krakau of online. Natuurlijk kan je ook beslissen om zelf een auto te huren, en zelfstandig naar de stad te rijden.

Aangezien je vanuit Krakau slechts 2 uur moet rijden naar Zakopane, kan je deze stad en het Tatragebergte gemakkelijk in 1 dag bezoeken

De makkelijkste manier om in Zakopane te komen is met de auto. Het duurt 1,5 tot 2 uur om van Krakau naar Zakopane te rijden. Maar als je geen auto hebt, zijn er tal van mogelijkheden om met het openbaar vervoer naar Zakopane te rijden: ook met de bus en de trein kan je hier naartoe rijden.

Kortom, Krakau is éen van de mooiste en warmste steden in Europa, van waaruit je gemakkelijk de beroemde Auschwitz kampen en het Tatragebergte kan bezoeken.

P.S.: Ben jij al eens in Krakau geweest en ken je nog leuke activiteiten in Krakau die we aan ons lijstje moeten toevoegen? Laat het ons zeker weten in een reactie!

Lees ook

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.