De ultieme gids om uit je comfort zone te stappen en naar Australië te verhuizen

De ultieme gids om uit je comfort zone te stappen en naar Australië te verhuizen

Ik moet eerlijk toegeven dat ik ervan houd om impulsieve beslissingen te nemen. “Just go with the flow”, zoals de zegswijze luidt. Maar alles thuis achterlaten en een one-way ticket boeken naar Australië was tot nu toe de meest impulsieve beslissing van mijn leven… eentje waar ik nog geen moment spijt van heb gehad!

Nadat ik afgestudeerd was, vond ik al snel een tijdelijke job bij Bloovi (een digitaal content platform) waar ik mij volledig mocht uitleven op vlak van sociale media en content. Eerlijk gezegd kon ik mij geen betere eerste werkervaring wensen. Heel even heb ik getwijfeld om het thuisfront trouw te blijven, maar die twijfel werd al snel overschaduwd door mijn grote droom om de wereld rond te reizen. Een avonturier in hart en nieren met een brandend verlangen om alle hoeken van de wereld te leren kennen.

In mijn tweede jaar aan de universiteit kreeg ik de kans om 6 maand in Spanje te wonen als onderdeel van het Erasmus-programma, een uitdaging die ik met beide handen greep. Ik ontmoette hier heel wat nieuwe mensen, maar kwam vooral mezelf tegen. Ik zag in hoe fantastisch het is om op je eigen benen te kunnen staan en uit je comfort zone te treden. Een echte huismus ben ik nooit geweest, maar ik had nooit gedacht dat ik als 20’er in Australië zou gaan wonen. En hier zijn we dan, een maand later en nog steeds volop bezig mijn dromen te verwezenlijken.

Maar niet iedereen vindt het eenvoudig om het thuisfront achter te laten en zich over te geven aan het onbekende. Toch raad ik iedereen aan: “Wie niet waagt, niet wint”. Je hebt helemaal niets te verliezen, integendeel, je hebt juist heel wat te winnen! Maar toch doe je best even wat onderzoek voordat je zo’n grote beslissing neemt, en daar wil ik jullie vandaag een handje bij helpen.

Wat je moet weten voordat je naar Australië verhuist

STAP 1: Vraag een “Working Holiday Visum” aan

Voor een Working Holiday Visum betaal je ongeveer 300 euro. Je vraagt het visum best online aan op de officiële website van de Australische overheid. Echter, voordat je het visum kan aanvragen, moet je beschikken over een internationaal paspoort en een ID van het land waar je verblijft. Als je beschikt over een rijbewijs, stop je dit best ook in het systeem. Een internationaal paspoort kan je al voor 75 euro verkrijgen in het stadhuis van de gemeente waar je woont. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld, moet je nog een lijst invullen met heel wat vragen voordat je de aanvraag kunt indienen. Je doet de aanvraag dus best wanneer je voldoende tijd hebt

Naast deze documenten, moet je ook kunnen aantonen dat je ongeveer 5000 AUS (3200 euro) op je bankrekening hebt staan. Zo wil de Australische overheid vermijden dat je het land niet meer kunt verlaten wegens financiële problemen. Ik kreeg mijn visum de dag nadat ik mijn aanvraag had ingediend, maar niet iedereen heeft zoveel geluk. Normaal gezien moet je een periode van twee weken rekenen, afhankelijk van de periode waarin er een grotere vraag is naar de visums en de aanvraag dus langer kan duren.

STAP 2: Boek je vliegticket (one-way)

Aangezien je nooit zeker bent van je terugreis, boek je best een one-way ticket. De goedkoopste tickets vind je op Skyscanner of Momondo. Wil jij meer weten over hoe je goedkope vliegtickets kan scoren? Lees dan zeker dit artikel Er zijn twee opties om goedkoop een vliegticket naar Australië te boeken:

1. Als je zeker bent dat je naar Australië wilt verhuizen op lange termijn, boek je ticket dan zo vroeg mogelijk.

2. Als je last-minute hebt beslist om naar Australië te trekken, wacht je best zo lang mogelijk om je ticket te kopen. Ik ben 28 december naar Australië vertrokken en hebt mijn ticket pas begin december gekocht. Terwijl de prijzen in oktober en november steeds tegen de 1000 euro aanleunden, kon ik in december een ticket kopen rond de 600 euro. Heel wat geld uitgespaard, dus!

STAP 3: Ga op zoek naar een woonplaats

Het is een goede zet om op voorhand al een aantal opties uit te kiezen waar je zou willen wonen wanneer je op je bestemming aankomt. Afhankelijk van de regio waar je naartoe reist (Sydney, Melbourne, Cairns), vind je op Gumtree of Flatmates een uitgebreid scala aan huisjes en flats die je kan huren. Wij hebben eerst een hostel geboekt voor een aantal dagen, zodat we gemakkelijk alle adresjes konden bezoeken die we op voorhand hadden gevonden.

Aangezien wij van plan waren om de eerste maanden in Sydney te wonen, hebben we een huisje gezocht in Bondi Beach. Deze regio is misschien wel ietsje duurder dan het centrum, maar je verblijft dicht bij het strand en kunt dus gemakkelijk elke dag gaan surfen of aan het strand liggen. Dit is een keuze die je maakt, maar wij vonden het allesinds de moeite om zo dicht bij het strand te wonen. Elke dag lijkt alsof je op vakantie bent.

STAP 4: Blijf gezond tijdens het reizen

Voordat je naar Australië vertrekt, is het heel belangrijk dat je een internationale ziekteverzekering aanvraagt. Ik heb EuropAssistance aangevraagd, waarmee je verzekerd bent over de hele wereld. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is. Met een ziekteverzekering zal je heel wat kosten kunnen dekken, die je anders zelf zou moeten bekostigen.

Als je al een medische verzekering hebt, neem dan zeker contact op met je provider om te zien wat deze dekt als je het land verlaat. Pro-tip: Voordat je vertrekt, ga je best nog even op controle bij de dokter en de tandarts. Dan ben je zeker dat alles in orde is, en kan je een aantal maanden weg.

STAP 5: Houdt je budget goed in het oog

Voordat je naar Australië vertrekt,moet je zeker 3200 euro op je bankrekening hebben, anders mag je het land niet binnen. Bovendien is het beter om wat reserve te hebben, zeker de eerste maand dat je in Australië verblijft. Wij verbleven de eerste dagen in een hostel, en hebben zeker 300 AUS moeten betalen. Na 4 dagen hadden we al een huisje gevonden dat we konden huren, maar we moesten al meteen een waarborg van 370 AUS betalen en daarbovenop nog eens 370 AUS huur. Tel daarbij nog eens geld voor eten, transport en enkele uitstapjes en je zal al snel rond de 1500 euro in een maand uitgeven. Daarom is het belangrijk om een WHV aan te vragen, zodat je in Australië kan werken en geld verdienen.

STAP 6: Maak je droom werkelijkheid


Je vraagt je misschien af: “Is verhuizen naar Australië echt mogelijk?” Geloof mij, ik heb het mij ook afgevraagd en het antwoord is heel simpel: “JA”. Het feit is dat je alles kunt doen wat je wilt. Als het je droom is om een jaar te reizen, trek er dan op uit en laat alles achter. Je zal er zeker geen spijt van hebben en onderweg vind je uiteindelijk altijd wel een manier om wat geld te verdienen. Het enige advies dat ik jullie nog wil meegeven is:
#makeithappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.