Auschwitz-Birkenau bezoeken vanuit Krakau: een mooie en tegelijk schokkende ervaring

Auschwitz-Birkenau bezoeken vanuit Krakau: een mooie en tegelijk schokkende ervaring


Een bezoek aan Auschwitz-Birkenau stond al lang op mijn verlanglijst, en dan niet in de positieve zin van het woord. Met de neus gedrukt worden op een van de gruwelijkste taferelen uit de geschiedenis? Dit zou zeker geen prettige daguitstap worden, en toch raad ik het iederaan aan. Ik zal je zeker en vast niet vervelen met feiten en cijfers uit de geschiedenis, er zijn genoeg gidsen en experten die je deze in geuren en kleuren kunnen vertellen. Wat ik wel zal doen? Jullie overtuigen dat Auschwitz I en het concentratiekamp Auschwitz II-Birkenau absoluut een bezoek waard zijn. Auschwitz-Birkenau bezoeken vanuit Krakau? Zet jullie schrap voor een mooie en tegelijk schokkende ervaring!Ons verblijf in Krakau

Samen met twee vriendinnen verbleef ik in The Old Town Residence in hartje Krakau, een heel aangenaam én goedkoop appartement (we betaalden slechts €180 voor 3 nachten). Vanuit het centrum van Krakau was het een uur rijden naar Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau, maar we wilden deze ervaring voor geen geld van de wereld missen. Bovendien was het uitzicht tijdens onze reis adembenemend!

Als je je citytrip naar Krakau goed wilt voorbereiden, kan je een daguitstap Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau online boeken. Een van de betere websites waar je een georganiseerde tour online kunt boeken is GetYourGuide. Dat hebben wij niet gedaan omdat je online meestal meer betaalt dan bij een touroperator in Krakau zelf. Bovendien is het veel leuker (en gemakkelijker) als iemand je persoonlijk kan vertellen hoe je daguitstap zal verlopen.Auschwitz-Birkenau: daguitstap boeken


Onze tweede dag in Krakau besloten we in een kantoor vlak naast ons appartement onze euro’s om te wisselen in Poolse złoty. Het leuke is dat je bijna vier keer het bedrag krijgt dat je betaalt in euro. Voor 10 euro kregen wij bijvoorbeeld 40 Poolse złoty. Bovendien is alles in Krakau spotgoedkoop! Je voelt je hier dus bij wijze van spreken echt een koning ter rijk, in ons geval dan prinsesjes. De eigenaars waren heel vriendelijk, en al snel ontdekten we dat we hier een daguitstap konden boeken naar Auschwitz-Birkenau. Ideaal! 

 

Bovendien is alles in Krakau spotgoedkoop! Je voelt je hier dus bij wijze van spreken echt een koning ter rijk, in ons geval dan prinsesjes

 


Wij betaalden in totaal 390 złoty (90 euro) voor drie personen (inclusief vervoer naar en van Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau). Spotgoedkoop. Normaal betaal je online al 30 à 40 euro voor enkel je bezoek , exclusief vervoerskosten. Als je dan net als ons in het centrum van Krakau verblijft, betaal je dus vrij veel bij voor je vervoer. 

We kregen het gsm-nummer van onze chauffeur/gids die ons gedurende de dagtrip zou begeleiden, zodat we hem gemakkelijk konden bereiken. Aangezien de touroperator vlak naast ons appartement lag, werden we de volgende dag ook daar opgehaald. Heel veel luxe, voor weinig geld, dus.Auschwitz I

Als je Auschwitz I bezoekt, wandel je automatisch eerst de bekende “Arbeit Macht Frei” (Arbeid maakt vrij) poort binnen. De poort is heel indrukwekkend, en bezorgt je meteen een nogal wrang gevoel. Miljoenen mensen die deze poort binnenliepen, hebben het nooit meer kunnen navertellen. Jij loopt binnen een uurtje gewoon weer naar buiten…

Daarna kom je automatisch op een grote binnenplaats met ‘tientallen’ gebouwen die je kan bezoeken. Onze chauffeur/gids was niet mee, wat we wel leuk vonden. Zo hadden we de vrijheid om alles op eigen tempo te bezoeken. We kregen wel een map mee met daarop de gebouwen die genummerd waren. Zo wisten we in welke volgorde we alles konden bezoeken.

Elk gebouw heeft een andere functie, zo heb je de oude legerkazernes die werden omgebouwd tot slaapvertrekken voor de gevangenen, of de “dodenmuur” die de binnenplaats afsluit en waar duizenden mensen zijn geëxecuteerd. Opmerkelijk was wel dat de ramen van de gebouwen rond de dodenmuur dichtgetimmerd waren met houten planken. Zo konden de andere gevangen niet getuigen wat zich daar afspeelde.  

 

 

Wij waren vooral geschokt door de alledaagse voorwerpen en bezittingen (brillen, kammen, schoenen, potten en pannen) en ook het afgesneden hoofdhaar van de gevangenen (kan je bezichtigen in blok 5). Op de koffers van de Joden zie je nog heel duidelijk de naam van de eigenaar, heel griezelig. En ook de beelden, foto’s en exposities in het museum laten zien dat de overgrote meerderheid van de bijna twee miljoen mensen die in deze kampen zijn omgekomen, enige hoop op vrijheid of overleving tot het einde toe koesterden. In de kelder (blok 11) bevinden zich de sta- en hongercellen, waar 4 gevangen op amper 1 vierkante meter dagenlang moesten blijven staan. Hier kan je op de muren zinnen lezen die de gevangenen in de muren graveerden.Auschwitz II-Birkenau


Nadat we het museum bezocht hadden, en ons even konden verwarmen met een heerlijke cappuccino in het café naast het museum, reden we met het minibusje verder naar de vernietigingskampen Auschwitz II-Birkenau. Hoewel deze plaats goed gedocumenteerd is in talloze films, boeken en documentaires (wink naar de ‘jongen in de gestreepte pyjama’), is een persoonlijk bezoek schokkend! De minibus zette ons af op 10 minuten wandelen van de belangrijkste poorten.

Er zijn een aantal gidsen die je apart kunt betalen om je door het enorme complex te beleiden en het kan de moeite waard zijn om te stoppen en te luisteren naar een paar gesprekken die op verschillende belangrijke plaatsen worden gegeven; zoals de toegangspoorten, de splitsing van de weg en de gaskamers.

 

Het kan de moeite waard zijn om te stoppen en te luisteren naar een paar gesprekken die op verschillende belangrijke plaatsen worden gegeven; zoals de toegangspoorten, de splitsing van de weg en de gaskamersToon het nodige respect


Onthoud dat hoewel het gebied groot is en je vrij bent om rond te lopen zoals je wilt, deze site in feite een gedenkplaats is, en je hier dus beter niet de clown uithangt. Je kan ook de trappen oplopen naar de top van de iconische toegangspoort, waar je een prachtig uitzicht hebt over het hele complex. Daarna kan je je tocht voortzetten langs de treinsporen (zo werden de gevangenen binnengebracht), in de richting van de rijtuigen en de barakken. Hier zal je verhalen horen over hoe SS-officiers families en naasten meedogenloos uit elkaar haalden. De meeste gevangenen werden onmiddellijk naar de gaskamers gestuurd. Zij die overbleven moesten hard werken en zien te overleven in ondenkbare omstandigheden.

                                                Lees ook: 4 redenen waarom Fez op je bucketlist moet


Helemaal op het eind van de sporen ligt een gedenkteken en de overblijfselen van wat vroeger de beruchte verbrandingsoven of gaskamer was in Auschwitz-Birkenau. Je loopt best helemaal door naar de top van de sporen om dan zo langs de gaskamer naar de barakken te lopen. Doe alles echt op je eigen tempo! Je zal al snel merken dat dit heel wat gevoelens bij je zal oproepen. Wij liepen toch zeker 1 à 2 uur rond in de kampen. Aan de toegangspoorten vind je ook een kleine boekwinkel waar je boeken kan kopen over de holocaust en de Auschwitzkampen.Praktische info Auschwitz-Birkenau


Wanneer Auschwitz bezoeken?


De tours lopen het hele jaar door, maar houdt er rekening mee dat de Auschwitz II-Birkenau tour buiten is en de temperaturen in Krakau in de winter of herfst kunnen dalen tot -10 graden. Zorg dus zeker dat je warm bent aangekleed! In de herfst kunnen de paden in het kamp er erg modderig bijliggen. Trek dus zeker ook stevige wandelschoenen aan, die vuil mogen worden. In de zomer neem je best een hoofddeksel mee, want je vindt hier weinig schaduw.

Auschwitz zelfstandig bezoeken

Als je Auschwitz volledig zelfstandig wilt bezoeken, neem je best de bus van Dworzec MDA (MDA Station) net achter het Centraal Station van Krakau, naar Oswiecim. De bushalte in Auschwitz is ongeveer 10 minuten lopen naar het museum. Er is een gratis pendelbus naar het Birkenau-complex.

 Praktische tips Auschwitz-Birkenau

  • Bereid je voor op het weer. Neem een hoed, paraplu, waterfles en goede wandelschoenen mee. Wij hebben de concentratiekampen bezocht in de winter, dan kunnen de temperaturen in Krakau dalen tot -10 graden. Zorg dan zeker dat je handschoenen meehebt, een muts en sjaal! Anders hou je het geen 10 minuten vol in die bijtende koude!

  • Neem snacks mee. Er is een klein café in Auschwitz I, maar niet in Auschwitz II-Birkenau.

  • Laat grote rugzakken thuis. In Auschwitz I zijn geen grote tassen toegestaan. Voor je binnenkomt, doen ze een veiligheidscontrole. Je mag natuurlijk wel een kleine tas meenemen (en je cameratas) maar toch zijn ze heel erg streng.

  • Maak geen foto’s waar je dat niet hoort te doen. Fotograferen is toegestaan, behalve op sommige plaatsen, zoals in de haarkamer en in de kelder van blok 11. 

  • Voorzie voldoende tijd om Auschwitz en Birkenau te bezoeken, de site is erg groot.


 

Na je bezoek aan Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau zal je waarschijnlijk wat depressief zijn. Maar dat gaat snel over als je opnieuw in Krakau bent. Wat je in deze prachtige stad nog allemaal kan bezoeken, vertel ik jullie in deze post. P.S.: Hebben jullie Auschwitz-Birkenau al bezocht en welk gevoel riep dat bij jullie op? Laat het ons zeker weten in een reactie!

Lees ook

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.